COVID 19 nije ušao u zdravstvene ustanove0

-COVID19 nije ušao u zdravstvene ustanove u Bijeljini koja danas, 3. jula, ima 21 novi slučaj pozitivnih na virus korona, među kojima su i zdravstveni radnici”, izjavila je epidemiolog Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske dr Jela Aćimović koja je sa timom iz Ministarstva zdravlja u obilasku bijeljinskih zdravstvenih ustanova. Ona je istakla da se “radi se o zaražavanju zdravstvenih radnika koje se desilo izvan zdravstvene ustanove, na nekakvim manifestacijama i jako je bitno da je to prepoznato na vrijeme, da se ne proširi dalje unutar zdravstvene ustanove i da se ne prenosi na druge zdravstvene radnike, ni na pacijente u zdravstvenoj ustanovi.To je ključni moment”, rekla je dr Aćimović i dodala da se uvijek može desiti da se neko zarazi, ali je ključno da se to na vrijeme prepozna i da se zaustavi.-

-Bijeljina je duži period imala dosta stabilnu situaciju, bez značajnog povećanja oboljelih i moramo ispratiti o čemu se radi”, rekla je dr Aćimović. Prema njenim riječima, riječ je o standardnoj situaciji koja je ista gotovo svuda u Republici Srpskoj, kao i u svijetu, da je osnovni način širenja virusa korona na javnim okupljanjima i u situacijama kada se ne ispoštuju epidemiološke mjere koje su preporučene.

-Najefikasnije širenje virusa je na okupljanjima u zatvorenim prostorima, na raznim proslavama, sportskim manifestacijama, na sahranama, slavama, gdje ne ispoštujemo fizičku distancu, ne nosimo maske i gdje se higijena ruku i respiratorna higijena ne odradi kako treba”, rekla je dr Aćimović. Da bi se spriječila dramatična situacija i da se ne bi izgubila kontrola nad epidemiološkom situacijom, ona je kao ključno istakla da je svaki građanin odgovoran i da svako treba da razmišlja o svom zdravlju, poredeći to sa oprezom sa kojim ljudi prelaze ulicu, birajući kako će se ponašati da bi bili bezbjedni. V.d. direktora Bolnice dr Milica Lovrić rekla je da je od 21 novozaraženih, 17 iz Bijeljine, a među njima sedam zdravstevnih radnika,od kojih je u pitanju jedan retest od prije.

-Sve infekcije su se desile van ove zdravstevene ustanove, virus nije ušao u objekat Bolnice, a stabilni su i bezbijedni svi naši pacijenti u bolnici. Testirani su i svi kontakti zdravtvenih radnika,” rekla je dr Lovrić i naglasila da svi mi moramo imati ličnu odgovornost. Gradonačlnik Mićo Mićić je rekao da je ovo veoma ozbiljno stanje i apelovao na samodisciplinu i poštovanje savjeta.

-Došlo je do opuštanja i širenja virusa, tako da apelujem da se svi uzdržimo od masovnih okupljanja i da poštujemo pravila. Bili smo odgovorni u proteklom periodu, tako da apelujem na sve da budemo ponovo odgovorni u danima pred nama”, rekao je Mićić.