Otvorena laboratorija za virusologiju

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je na otvaranju novoopremljene laboratorije za virusologiju da je ova investicija ulaganje za budućnost.
,,Ovo je dugoročna priča za razvoj virusologije u Republici Srpskoj i bijeljinska bolnica, nakon toga i bolnice u Foči i Doboju, biće dio mreže virusološkog nadzora koji će u svijetu biti vrlo važan sa aspekta zdravstvene bezbjednosti i zdravlja građana”, rekao je Šeranić i dodao da je to i priprema za oktobar i sezonu gripa i korone koja će se moći desiti u tom periodu. 

Resorni ministar je istakao da otvaranje laboratorije, u kojoj će se za početak dnevno moći raditi 30 do 50 testova na virus korona, kasnije i do 200, pokazuje kako republičke institucije, u saradnji sa lokalnim zajednicama i zdravstvenim ustanovama, mogu da naprave značajne iskorake. Takođe, ministar Šeranić je dodao da će u laboratoriji u bolnici raditi dva iskusna mikrobiologa, a u početku će im Institut za javno zdravstvo pružati stručni nadzor i verifikaciju razultata. Ministar Šeranić je čestitao rukovodstvu bijeljinske bolnice, zdravstvenim radnicima i svim zaposlenim u zdravstvu, na velikom uspjehu u protekla dva mjeseca u dijagnostici i liječenju u vanrednoj situaciji zbog epidemije virusa korona, a pohvalio je i Štab za vanredne situacije, navodeći da su dobro radili i da je epidemiološka situacija u gradu stabilna. 

Gradonačelnik Mićo Mićić, ocijenio je da laboratorija jača status Bijeljine kao regionalnog centra i drugog po snazi grada u Republici Srpskoj, te dodao da se u protekla dva mjeseca vanrednog stanja ovaj grad uspješno izborio sa smrtonosnim virusom, zahvaljujući odgovornim građanima koji su vjerovali i poštovali struku. Zahvalnost je izrazio i svim zdravstvenim radnicima, koji su nesebično radili I rade na zaštiti zdravlja građana.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice, prim. dr Milica Lovrić, istakla je da je uspjeh rezulatat timskog rada i podrške koju je ova zdravstvena ustanova imala od građana, republičkih i lokalnih institucija, navodeći da o tome svjedoči otvaranje PCR laboratorije, što je krajem marta najavio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Prim. dr Lovrić je zahvalila sugrađanima na ličnoj odgovornosti i medijima koji su blagovremeno davali informacije i doprinijeli očuvanju stabilne epidemiološke situacije u Bijeljini, te svima koji su podržali bolnicu moralnno i finansijski. 
,,Težak period je iza nas, ali virus korona je još prisutan među nama i moramo jačati ličnu odgovornost i dijagnostičke kapacitete da se suprotstavimo nevidljivom neprijatelju i to možemo samo timski” poručila je prim. dr Lovrić.